ef0e1b9b-615e-46f7-9367-ab91503a2f64.JPG
KIJK!, dat zijn 

Frederiek en Katleen, twee sterke vrouwen die het liefst van al mensen coachen. In willekeurige volgorde verdien(d)en zij hun sporen als leerkracht, leerlingbegeleider, jeugdprofessional, contextbegeleider, onderwijsmanager, coach, sportfanaat en Italiëfan. Ze houden van uitdagingen, ontdekken, reizen en de natuur.

 

Beiden voelden de nood om mensen nog gerichter te kunnen helpen met het zoeken naar hun manier om krachtig te blijven staan in de storm van veranderingen in dit tijdperk. Met heel veel goesting en positieve energie richtten ze KIJK! op om op professioneel vlak hun steentje te kunnen bijdragen aan deze zoektocht. 

 

Als je op zoek bent naar een complementair en inspirerend duo ben je aan het juiste adres.

_DSC0128.JPG

Frederiek Baan

IMG_6570.jpg

Katleen Vanoverbeke

Onze missie
Wat

KIJK! levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een krachtiger samenleving. Dit doen we door het coachen van leerkrachten, jongeren en hun ouders. We zetten in op netwerkversterking, door persoonlijke obstakels te erkennen en deze bespreekbaar te maken. Onze groepssessies geven we in de vorm van mentale workouts. Dit zijn actieve werkvormen, gericht op bewustwording en omdenken. Hiermee stimuleren we de growth mindset. Het omdenken van beperkende gedachten tot krachtig en sterk denken. 

Hoe 

KIJK! gelooft in de kneedbaarheid van je denken: we bekijken negatieve gedachtes van verschillende kanten en zetten er redelijke en helpende gedachtes tegenover. Dit vraagt training en coaching, net zoals in een sport. Dit doen we door middel van de mentale workouts. Op aanvraag coachen we ook individueel.

KIJK! is ervan overtuigd dat een mens pas bestaat door zich verbonden te voelen met andere mensen. Gedeelde smart is halve smart en herkenning is erkenning. We worden allemaal gelukkiger door met anderen te kunnen spreken over wat ons dwars zit, door te reflecteren over onze gedachten en patronen te doorbreken. We worden gelukkiger van een sterk netwerk, van het kunnen delen van zorgen en van opgevangen te worden als we dreigen te vallen. Is dat niet de nieuwe hoeksteen van de samenleving?

Waarom

Veel mensen weten niet goed wat hun talenten, doelen of perspectieven zijn. Hierdoor voelen ze zich niet goed of sterk genoeg in hun studies, hun werk en de relatie met anderen. De druk van de sociale media levert ook zijn bijdrage hieraan. 

Wat betreft de jongeren, de cijfers liegen er niet om:

 

1) het percentage schoolverlaters zonder diploma ligt op 11%. Er is een langzame opmars van onderwijsvernieuwing, maar nog steeds kunnen we stellen dat het onderwijs een zeer conservatieve tak is, waar veel jongeren zich niet meer op hun plaats voelen. 

 

2) Vlaanderen kent het hoogste aantal zelfdodingen per inwoner van Europa en staat globaal op nr. 25 . De oorzaak zou liggen in de Vlaamse aard: ‘ Zo blijken Vlaamse jongeren in tegenstelling tot Nederlandse niet zo probleemoplossend te denken. “Ze gaan liever uit feesten dan te zoeken naar oplossingen”, aldus Portzky. “Een andere factor is ook de schaamte en de taboesfeer die in ons land nog rond het probleem hangt. De Vlaming schaamt zich om hulp te zoeken vanuit een – verkeerd – idee dat het een teken van zwakte is. Nederlanders zijn veel meer geneigd om de confrontatie aan te gaan en het uit te praten. In het geval van de jongeren zullen Nederlanders ook veel sneller hulp zoeken bij ouders en hulpverleners. Als Vlaamse jongeren tóch over hun problemen praten, wenden ze zich eerder tot vrienden.” De eenheid zelfmoordonderzoek toont aan dat in Vlaanderen het hoogst absolute aantal suicidepogers wordt teruggevonden in de leeftijdscategorie 15-24 jaar. 

 

3) Er zijn nog groeikansen voor de geestelijke gezondheid van jongeren: België staat in de lijst van beste landen om op te groeien op de 8e plaats. "Dat is zeker niet slecht, maar er zijn veel zaken waarvoor we slechte punten krijgen", zegt Philippe Henon, woordvoerder van Unicef België. Zo is de gezondheid van kinderen in ons land zorgwekkend, zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Als het gaat over geestelijke gezondheid, staat ons land pas op de 17e plaats. Het zelfmoordcijfer voor jongeren tussen 15 en 19 jaar bedraagt 6,1 per 100.000. "Een relatief hoog cijfer", zegt Henon. 

 

“It takes a village to raise a child” is een gezegde dat we allemaal kennen. Maar waar is deze “village’ in onze samenleving?  Slechts weinig mensen durven over hun (opvoedings)problemen te spreken. Veel van deze problemen blijven in de taboesfeer hangen. De directeur van Child Focus, Heidi de Pauw, zegt in een interview: “wij Vlamingen zijn heel erg op onszelf. Als we iets horen bij anderen, denken we al snel dat we ons moeien. Maar wat mij betreft bemoeien we ons veel te weinig met de buren.” 

KIJK! werkt aan een krachtige samenleving, waar mensen durven hun persoonlijke obstakels op tafel te leggen. We zetten in op steunnetwerken, op community building. Tijdens de workouts creëren we een veilig klimaat waar mensen durven te spreken. Hiermee krijgen de mensen de (h)erkenning die ze verdienen. De kracht van kwetsbaarheid. Samen staan we sterk. 

 

Bronnen:

https://factcheck.vlaanderen/factcheck/vlaanderen-niet-hoogste-zelfdodingscijfer-west

 

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/belgie-heeft-hoogste-zelfmoordcijfer-in-west-europa-en-oorzaak-lijkt-in-onze-vlaamse-aard-te-liggen~a10ac9e8/

 

https://www.eenheidzelfmoordonderzoek.be/pdf/23062020-174108-Jaarverslag%20Su%C3%AFcidepogingen%20Vlaanderen%202018.pdf

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/03/rapport-unicef-over-welzijn-van-kinderen-in-de-rijkste-landen-te/ 

 

https://www.unicef.be/content/uploads/2020/08/RC-16-Report-ENG-Final.pdf

https://www.weliswaar.be/kinderen-jongeren/wat-mij-betreft-bemoeien-we-ons-veel-te-weinig-met-de-buren